dag 13 Shahba, Bosra, Amman

Dag 13, dinsdag, 01-08-2007

Vandaag nemen we afscheid van Ayman, de chauffeur, en Fayez, Rosa houdt collecte en wij geven met een toespraak de enveloppe. We zijn vertrokken naar Shahba, het land van de Druzen, op sommige plekken één grote vulkanische koeienvla . De basaltbrokken en -blokken steken overal in kluiten de kop op, vreemd landschap en nergens een minaret te bekennen. Ze hebben hier een ander soort tempelgebouw met een ster erboven met een witte, zwarte, rode, blauwe, gele en groene punt. Na het bezichtigen van de basaltmijn gaan we naar Shahba, waar we door Fayez worden rondgeleid. Een stad waar tussen de gebouwen enkele overblijfselen uit de tijd van keizer Fillipos staan, dit was zijn geboortedorp en hij heeft het voor eeuwig op de wereldkaart willen zetten en dat is hem geloof ik aardig gelukt. In het museum zijn mooie mozaieken te zien van Achilles en Dyonisus en Ariadne. "Yalla..Yalla", naar Bosra en daar is het nog onwezenlijker, de mensen wonen er echt nog gewoon in de romeinse gebouwen, imposant, maar enigszins deprimerend met al die zwarte basaltblokken. In de Citadel is het wereldberoemde theater, erg compleet en in prima staat, zo verschillend dat de steden kunnen overkomen alleen al door het materiaal dat gebruikt is. Als afsluiting weer een heerlijke picknick en de toiletten zijn weer volvies of viesvol? Fayez heeft weer van alles geregeld met flapjes, banaan en perzik, en aan het eind overhandigt Niels de enveloppen aan Fayez en Ayman in de bus, revererend aan het geweldige rijden en de overvolle ineteressante verhalen over Syrië en zijn geschiedenis.
Helaas staan we nu al uren in de moordende hitte in niemandsland aan de Syrische grens, volgens de douane zit er een omgebouwde tank in de bus, waardoor er benzine gesmokkeld kan worden. Je moet de prijsverschillen eens weten, dan vraag je je af waar we het hier over hebben, SP 0,05  in verhouding tot SP 0,04 per liter. Ayman ging volledig uit zijn dak, kreeg dus ruzie met een belangrijke douanier en werd afgevoerd en wij wachten hier dus op een andere bus uit Damascus. Wat een tijdverspilling en om half 6 staat er dus na 4 uur wachten een andere bus.
In Jordanië worden we opgewacht door Omar, onze plaatselijke gids. Zijn ouders zijn, in 1968,  gevluchte Palestijnen, geboren in de V.S. en teruggekeerd naar Jordanië. Hij spreekt met een vreselijk knauwend Amerikaans accent en nogal kortaf, waardoor ik hem niet zo goed kan volgen. Jordanië oogt duidelijk veel luxer en toeristischer dan Syrië en dat blijkt ook wel meteen in het "Hillside Hotel" ergens aan de rand van Amman. Er is een "poolbar", "lounchebar", waitingroom" en  "swimmingpool" ,dat hebben we allemaal nog niet gehad in het buurland. We kiezen voor een buffet in het hotelrestaurant en gaan lekker vroeg naar bed. Morgen staat ons een dag van uitslapen, zwemmen, zonnen en centrum bekijken te wachten en dat zal vast wel lukken.

meer foto's pijl naar links Index pijl