dag 12 Palmyra, Damascus

Dag 12, maandag, 31-07-2007

Vandaag vertrekken we vanuit Palmyra dwars door het woestijn-/steppe gebied naar het Bagdad café. Onderweg kregen we uitleg over de Islam, de verschillen in overtuigingen van Sjiieten, Soennieten, Druzen en Alewieten. De president van Syrië behoort tot de stam van de Alewieten, ze komen oorspronkelijk uit Perzië en zijn eigenlijk erg gematigd. De feesten van allerlei groeperingen vieren ze met alle gemak, ook ons eigen kerstfeest. De Druzen, de mannen zijn herkenbaar aan de forse snorren, komen oorspronkelijk uit Jemen. Als dank voor het mee veroveren van Damascus mochten ze zich vestigen in "de Hauran".Ze leven in de bergen tegen Libanon en Israël en hebben een eigen Heilig Boek. Alleen geloofsgenoten mogen daarin kijken/lezen. Hun vrije dag is de donderdag. De sjiieten zijn afstammelingen van de broer van Mohammed, Ali, en het schijnt dat ze hem zelfs zelf hebben omgebracht. Ze zijn erg streng in hun regels m.b.t. het geloof. Ik kan het eigenlijk niet meer zo goed bijhouden er komt zoveel informatie op me af, in ieder geval leeft in Syrië alles "in peace gether together". Oh ja, een leuk detail om te weten is dat de aanhangers van Salmon Rushdie erg veel aan seks doen in the city's , dat is tenminste wat ze willen.
En dan is daar ineens de afslag richting Irak/ Baghdad en hebben we dus even een fotosessie gehouden. Maurice is helaas te ziek om de bus uit te kijken, laat staan stappen. "Yalla..Yalla..",verder naar het Bagdadcafé 66, wat een geweldig plek om een theehuis te hebben, je zit hier compleet in de middle of nowhere. Het lijkt wel of je midden in een westernfilm beland , Naast het café staat zo'n prachtige bijenkorfwoning en de omgeving kan ik helaas niet beschrijven, de foto's spreken voor zich. Heerlijk ontspannen sfeer en de thee is erg lekker. Hup, "Yalla..Yalla..", weer verder door deze desolate omgeving en we passeren de enige fosfaatfabriek van het land en rijden over de eerste bewaakte spoorwegovergang en af en toe passeren we ineens een oase. De Syrische regering probeert nieuwe oases te creëren, het water zit hier ± 120 m diep en met deze granaatappelbomen, olijven- en pistachebomen vorm je weelderige plekjes van weldaad en schaduw in een, over het algemeen genomen, toch wel vijandig landschap.
Terug in Damascus zijn we meteen naar de Takieh as-Sulaymaniyya, een soort kunstnijverheidsmarkt, gegaan. Deze is gevestigd in een complex dat ooit is gebouwd om Mekkagangers te herbergen. Onderweg lekker een broodje dönner gegeten en limoensap gedronken. In dit complex nog een aantal zilveren voorwerpen gekocht en glazen parfumflesjes, het is helaas erg rustig en we gaan dus ook nog even naar de soukh om parfum en een ring. De ervaring van een aankoop in zo'n klein winkeltje is geweldig, nadat we bijna alle winkeltjes hebben gehad. Veerle heeft nog even goed onderhandeld over een aantal waterpijpen, "buy before you die" en een shawltje met muntjes, met de opmerkingen dat we eeuwig toeristenprijzen betalen en dat heeft geholpen. In "Ali Baba "  hebben we gegeten en dat was toch vies/slecht. Raak je gewend aan te lekker eten? Terwijl Veerle en Marion in een winkel lekker galajurken staan te bewonderen en te passen heb ik nog een geweldig gesprek over de wereldpolitiek, democratie en Bush en Condoleca Rice, die Syrië en Irak zien als het As van het Kwaad. Mensen willen daar wel graag over praten, ze zijn erg gefrusteerd over de behandeling door het westen. Daarna naar het hotel, morgen vertrekken we naar Jordanië en nu mag ik nog éénmaal douchen met een veel te kort douchegordijn. Niet praktisch, dus even dweilen met de handdoek.


meer foto's pijl naar links Index pijl