dag 4, Damascus

Dag 4, maandag, 23-07-2007

Na het ontbijt met Danny, Wijnand, Roland en Katinka naar Leila gegaan om lekker koffie te drinken, lekker rustig en we besluiten hier vanavond op het dakterras te gaan eten. Buiten  lopen we een Nederlandse jongen tegen het lijf die al 3 maanden aan het fietsen is en bij mensen thuis slaapt, geweldige ervaringen! We gaan naar de Souk
h Al Bzouria , de kruidensoukh, en gaan naar de Khan Assad Pasha, een prachtige karavaanserai, waar winkeltjes en woning in één gebouw zitten. Ze zijn stevig aan het restaureren en het is heel apart de afwisseling van zwarte en witte banen. Toen via de Bab Sharqistraat naar het Christenkwartier, naar het Dahdahpaleis, helaas wordt er niet open gedaan en zijn we door de kronkelende steegjes gaan wandelen. We lopen een begrafenisstoet tegen het lijf, met natuurlijk alleen mannen in de stoet, de vrouwen staan op de straathoeken te wenen.
 En weer op zoek naar eten en we vinden bij de Bab Al Kanise, de Triomfboog, een restaurant, "Al Shami House" met een prachtige binnentuin met sinaasappelboom met bloesem en vruchten, bougainville en een mooie werkende fontein, rondom zijn weer prachtige, luxe kamers. Het eten is weer super, Fayatel of Fatayal of zoiets, een pannetje met vlees in thijmsaus en geurige rijst en pasta erbij, volgens de ober is het de beste keuze die ik kan maken. Wat kijk je je ogen uit, ongesluierden die niet in de buurt van gesluierden willen zitten, waterpijp rokende vrouwen, gesluierde onderonsjes die voorzichtig de lappen steeds op moeten lichten als ze een hap willen nemen, en het gebouw is uit 1001 nacht.
In een vreselijk klein winkeltje bij een koperslager hebben we een reisikoontje gekocht, het ingedrukte koper is met roodkoper en zilverdraad ingelegd en er zitten op schelp geschilderde heiligen, Gabriel en Joris, in verwerkt. De man is nota bene Moslim en daar keken we even van op. Veerle wist na goed onderhandelen een leuke, metalen waterpijp te bemachtigen, we hebben de noodzakelijke bedoeienenhoofdbedekking aangeschaft, dat is met de hitte hier echt noodzakelijk. En naar huis kun je niet zonder parfumflesjes.
Even naar het hotel om de benen te laten rusten en toen met 10 man op weg naar "Leila's", om op het dakterras te gaan eten. Ze hebben hier de lekkerste zelfgemaakte limoensap met mint, het eten is na vanmiddag wat simpel te noemen. Het is een geweldige zwoele avond met een sprookjesachtig uitzicht op de verlichte Omayadenmoskee. We zullen deze warme, vriendelijke stad nog gaan missen de komende dagen.

meer foto's pijl naar links Index pijl