dag 6, Apamaea, Ugarit, Qala'at Salah al-Din

Dag 6, woensdag, 25-07-2007

Vanuit het "Cairo Hotel" zijn we de Noria's bij daglicht gaan bewonderen. Daarna vertrekken we naar Apamaea,een stad gesticht in de 9de eeuw voor Christus en tot grote bloei gekomen door Seleucus I Nicator. De stad is genoemd naar zijn vrouw en was een van zijn drie residenties, een andere was Lattakia, genoemd naar zijn dochter. In zijn hoogtijdagen moet het spectaculair geweest zijn, want wat we nu zien is de 2 km lange Cardo Maximus met aan weerszijden zuilen in allerlei soorten. Ze zijn al 70 jaar bezig ze te herstellen en in voor- en najaar worden hier opgravingen en restauraties verricht. Ook hier was een goede waterhuishouding. Het merendeel van de stad ligt nog onder de grond en is het weidegebied van geiten en schapen, welke gehoed worden door herders op ezels. Deze hoofdstraat met zijn winkels ernaast is al imponerend en dan moet de rest nog te voorschijn komen. We zijn gelukkig vroeg aan gekomen, want het begint al weer erg heet te worden en we vertrekken dus in de koele bus naar Ugarit. Het landschap wordt vriendelijker, heuvelachtig met valleien vol met citrusbomen en veel groen boerenland.
Ugarit was wel een ander soort oude stad, maar van groot belang, aangezien het oudste schrift en notenschrift hier gevonden zijn. Op 4 plaatsen werden ze in de stad bewaard. Mooi is dat ieder huis hier op een binnenplaats een soort tombe heeft. Om overleden familieleden bij te zetten, of als schatkamer te gebruiken? Vanuit de hooggelegen stad heb je een mooi zicht op de Middellandse Zee en daarom staat het ook bekend als Syriës oudste havenstad.
Als afwisseling zijn we bij Lattakia in de warme zee, aan een smerig, vervuild strand, gaan pootje baaien. 
Toen "Yalla..Yalla.." naar Qala'at Salah al-Din en vanaf het balkon van onze hotelkamer kijken we nu op de heuvel met zijn burcht. Helaas heeft het niet meer het uiterlijk van het Crac des Chevaliers, maar het heeft met zijn brug over het ravijn wel iets onneembaars. We hebben weer erg veel uitleg over het leven in dit land gehad en horen gelukkig vaak dat de Christians en Moslims toch wel "gether together" leven. De elektriciteit valt uit en we hebben daarna heerlijk op het terras van het restaurant zitten genieten van een zwoele zomeravond.

meer foto's pijl naar links Index pijl