dag 9, Assadmeer,  Rassafeh, Deir ez Zawr

Dag 9, zaterdag, 28-07-2007

Vannacht heerlijk geslapen, zonder de kakefonie van straatgeluiden en daarna een heerlijk ontbijt met croissant, gevuld met pasta en walnoten, een broodje ei, tomaat, komkommer en olijven. Met de bus gaan we naar Buhayrat el Assad, het Assadstuwmeer, waar op een landtong het bakstenen kasteel Qala'at Jaabar ligt. In dit heerlijke heldere, koele zachtblauwe water hebben we gezwommen en daarna in de zon op zitten drogen met als uitzicht deze prachtige burcht. Daarna naar Rassafeh, met hier en daar zicht op de Eufraat en langzaam merk je dat je de woestijn in duikt. Overal zie je onderweg de betonnen pijpen van irrigatiekanalen naar de dorpen en de rest van het landschap is zandkleurig. Rassafeh is een romeins-byzantijnse stad  en een absolute must door de verlatenheid. Er is veel gebruik gemaakt van een lokaaal gesteente, gypsum, waardoor het 'de Witte' werd genoemd en door het gebruik van een marmer met veel kristallen voor belangrijke gebouwen werd het ook wel 'Kristallen Stad" genoemd. Immense waterreservoirs zitten er onder de grond en ondertussen loopt de thermometer van Rosa op tot 50° C, helaas gaat hij niet hoger en zullen we het nooit weten. Het is niet ondraaglijk, maar wel zeer heet. En dan gaat met vlagen het fototoestel open noch dicht, oorzaak is hoogstwaarschijnlijk het fijne woestijnstof, of het is zo heet dat de batterij het niet kan bolwerken. ondertussen proberen er een aantal kinderen muntjes te verpatsen in deze hitte. We zijn dus blij met de koelte van de bedoeïenentent waar we lekkere gevlochten en gevouwen flapbroodjes met fijngehakte olijven, kaas, aardappel-ei en spinazie-kruiden als vulling krijgen met daarnaast nog pizzaflapjes met oregano-sesamzaad en tomaat-oreganovulling en sappige peren en ander fruit. Het is een superpicknick, Fayez heeft dit vanmorgen al meegenomen uit Aleppo, geweldig zo'n gids!
Nog even een "sanitaire stop" en dan door de woestijn naar Deir ez Zawr, waar we in het "Ziad Hotel" zitten. Tijdens de reis krijgen we veel informatie over het huwlijk en maagdelijkheid in het huidige Syrië en vroeger, het lijkt wel een excursie/schoolreisje, maar het is wel erg interessant. Na de verkoelende douche in het hotel komen we er achter dat we redelijk verbrand zijn aan het Assadmeer.
Helaas is onze ervaring met de binnenstad en soukh van Deir ez Zawr erg wisselend, er zijn heel erg aardige mensen en ook mensen die ons beledigden en uitschelden. Er zijn hier veel vluchtelingen uit Irak.  Er vragen mensen om met je op de foto te mogen, een soldaat gaat zelfs met Veerle op de foto. Maar hij wordt nog geen 10 sec. later verrot gescholden door een omstander. Lopen we langs een pittabakker en die vraagt of we een foto willen maken van hem en zijn traditionele oven en daar krijgen we een brood mee en we mogen absoluut niet betalen.
Met Wijnand en Danny gaan we naar "Lailatys" en dat is dus een veredelde Syrische McDonalds. Voor het eten hoef je er niet te gaan zitten, maar het publiek is weer heel anders. Veel groepjes vrouwen/meisjes bij elkaar. Zeer vlotte jonge meiden zonder hoofddoekjes, wel met te korte shirts en opvallende kleding, lurkend aan een waterpijp. Zusters van de orde van moeder Theresa met mindervaliden zijn hier een verjaardag aan het vieren. En het is wachten op een plek om te eten. Zeker een verademing om te eten en niet bekeken te worden.

meer foto's pijl naar links Index pijl