dag 3 Ban Xieng Kok

Dag 3, vrijdag 14-07-2006

Wakker, gedoucht en naar de “eetzaal “ voor het ontbijt, een laatste briefing onder het genot van brood met “La vache qui rit “, omelet en pannenkoekjes met stroop. De bagage in plastic zakken, de rest heeft wel goede waterbestendige hoezen, op twee pick-ups gegooid, zeil er over en op weg naar de boten. Het is een geweldige rit langs de Mekong, het woord alleen al geeft een magisch gevoel!

pick up  Eerst bestaat de weg nog uit een soort      steenslag en die gaat langzaam over in  modderpaden door dorpjes in een soort van  natuurreservaat. Veerle hangt achter de  pick-up en geniet van alle aandacht en wordt  zo niet wagenziek, of helpen misschien de  gemberpillen van Sandra? Dan komen we bij  een aanlegsteiger aan en daar kunnen we in  de struiken even allemaal onze behoeftes  doen om ons daarna in de kleine houten  speedbootjes te begeven, maar dan wel met  een zwemvest aan en een helm op.

                                                                                                                        bootjes

We zitten als gezin in één boot. Vergeten doppen in te doen en dus  geprobeerd zo goed en zo kwaad als  mogelijk is tijdens deze wilde tocht die  krengen via de onderkant van mijn helm  in mijn oren te proppen. Wat een  uitzicht, links Myanmar en rechts Laos  en af en toe een dorpje met of zonder  aanlegplaats op een zandplaat. 
Het lijkt wel dansen op het water, wat  een stroming heeft die Mekong met zijn  waterkolken en rotspartijen in het  water. Onderweg even gewacht op de   Chinese boot en halverwege een tussenstop gehouden in een dorpje, waar we op de veranda van een huis met zijn allen hebben genoten van ons lunchpakketje. Gebakken rijst met kip, we krijgen gekookt water van moeder de vrouw. Het kind in de hanglap slaapt, wordt wakker en schrikt van al die blanken rond hem heen. Na het eten geeft Manna nog wat uitleg over de mensen uit deze dorpen.

Aan het eind van de vaart komen we aan bij de aanlegsteiger van de grensplaats BanXiengKok. Akkavrouwen dragen vracht uit een boot op een vrachtwagen en ze dragen ook onze bagage naar onze huisjes aan de Mekong. 

In het Xieng Kok Resort hebben we “Room with a view”.

                               huisje

Een tweepersoonsbed, badkamer en veranda met zicht op de jungle, helaas een beetje onderkomen, er komt slechts 8 keer per jaar een groep van Sawadee.

Opgefrist en met zijn vieren het dorpje bekeken en genoten van Sprite, Coke en het zicht op de dorpsbewoners. Een kreupele jonge vrouw, die heel wat afspuugt en een jochie dat twee emmertjes water haalt aan een lange stok. Gezamenlijk genoten in de eetzaal van de mihoen, kip, groenten en de allereerste Làoláo, dit huisgebrouwen drankje ruikt naar de slechtste kwaliteit verfafbijt van de Gamma en het smaakt nog erger dan dat het ruikt. Maar ach, alcohol doodt de bacteriën! Toen in het echte donker naar de huisjes en gaan genieten van een heerlijke nachtrust.meer foto's pijl naar links Index pijl