dag 4 Akkadorp Soem Ban Mai

Dag 4, zaterdag 15-07-2006

 

Mijn god, wat een nacht, heerlijk geslapen en om 5 uur wakker geworden van wat geprik, ik dacht aan bedvlooien, dus even naar het toilet en daarna met de zaklamp gaan kijken naar de oorzaak. Nou, het was geweldig, door de nachtelijke moessonbuien was de hele mierenkolonie aan mijn kant van het bed binnen gekomen . Wat weggeveegd en verder slapen dacht ik zo, maar puntje bij paaltje was het een drama, geruimd tot 7.30 uur. Alles zat onder, de tassen, schoenen, toilettas, bed, noem maar op. Dus alles leeg en schoon maken en op de veranda inladen, waar na een tijdje blijkt dat daar al de rest van de kolonie klaar zit om mijn spullen op te wachten. Wat een drama! We zijn dus als laatste aan tafel en hebben toch nog geprobeerd te genieten van de noedelsoep met ei en groenten. De bagage goed verdeeld in de kleine rugzakken, want we gaan op pad.

Het dorp uitgelopen langs hutten met hangbuikzwijntjes en meteen moeten we al door een rivier waden, want de bamboebrug is ingestort ( volgens mij al jaren geleden ). Aan de overkant sokken en schoenen weer aangedaan en op pad. Tjee, wat een hitte, ik zweet me de blubber,…. nou blubber zullen we nog genoeg zien.

looptochtIedereen loopt zo’n beetje in zijn/ haar eigen tempo en soms loop je alleen en dan weer ineens met zijn drieën, het pad door de jungle wijst zichzelf. Op sommige plekken moeten we glibberend en glijdend berg op en af, op is niet echt leuk, maar gelachen dat we hebben en een mooi uitzicht dat we hebben over het woud. Totdat we er bij de eerste rust achter komen dat er ook bloedzuigers zijn en we hebben de eerste bij Kaat ontdekt en verwijderd. We lopen verder door een soort bamboebos, prachtig dat gekraak om je heen en hier krijg ik een bamboestok van een drager om het lopen wat te vergemakkelijken.
Midden in het stille woud krijgt Rob ineens een paniekaanval door al die bloedzuigers aan zijn schoenen en sokken. Mijn eerste gedachte is dat het een grapje is en ik moet lachen totdat ik merk dat het echt is en samen met Dini hebben we alles zo goed mogelijk bloedzuigervrij gemaakt. Daarna hebben we een middagpauze op een “open plek “ met wat rijst met groente. Lekker op mijn regencape gezeten, die weer op bladeren van een boom (tegen de bloedzuigers) ligt en bloody bloodsucker-
inspectie  gehouden, de gids komt niet meer bij van het gegil van Veerle.

We hebben gelukkig niet meer zo lang te lopen ± 1½ uur, want we hebben een erg hoog tempo ondanks de vele modderpartijen. Onderweg heeft Manna ons geleerd dat we in Laos niet te vaak mooi moeten zeggen aangezien dat voor de Laotianen  “schaamhaar “ betekent. ‘Khob chai la lai’  betekent “bedankt “. Onderweg weer kleine watervallen en prachtige grote blauwe vlinders en wat een stilte, met volle teugen heb ik ervan genoten. Om twee uur komen we bij het Akkadorp Soem Ban Mai aan ( Ban = dorp en Mai = nieuw ) en hebben eerst buiten het dorp gewacht op een boomstam, waarna we naar het huis van de chief zijn gegaan.     

varkenshoedsteWat een modderbende zeg, dit zijn zware omstandigheden en overal stront van koeien, kippen, varkens en honden. Onszelf opgefrist aan de dorpspomp, alles is doorweekt en mijn broek totaal onder de modder, mijn schoenen wil je niet zien ………….. hoe ik die morgen weer aan moet zien te krijgen weet ik niet.
Leuke foto’s van kinderen gemaakt en van een sirihpruimende varkenshoedster. Bij de chief worden we verwelkomd met heet water en later gemberthee en toen hebben we de klamboes opgehangen, een erg leuk gezicht al die netten in zijn slaapruimte en op de veranda. Lekker rijst met groente gegeten en er staan een paar prachtige vrouwen om ons heen…..familie?? Veerle en ik laten ons fotoboekje zien van thuis en ze vinden het prachtig om haar harp te zien spelen en laten daardoor gewillig foto’s van zich maken. Veerle schrikt nogal van de cicade, waar de kinderen mee spelen en die mensen hebben daardoor weer vreselijk veel plezier. Overal lopen kippen, hanen, honden, kinderen,  rochelende huisgenoten e.d. en de Làoláo gaat weer goed rond, wat een bocht zeg, maar ja beleefdheidshalve kan je niet steeds afslaan.

   mooie mutsen

De was is, op mijn sokken na, droog en we kunnen na een heerlijke massage gaan slapen. Tenminste, dat denken we, want wat een gekakel, dat felle licht, de generator die gelukkig om elf uur uitgaat, en die beesten- en mensengeluiden.   


meer foto's pijl naar links Index pijl