dag 6 Muang Singh

Dag 6, maandag 17-07-2006

Lekker mandiën boven het toilet, spullen inpakken en hup naar het ontbijt, tijdens het wachten nog wat foto’s gemaakt. Het ontbijt bestaat uit stokbrood, ei en smeerkaas en smeersels uit de potten en toen nog wat lol getrapt met ballonnen, aapjes erop getekend en met de stoerste knulletjes geprobeerd contact te leggen, ze heten Aahn en Doow en de rest hield gewoon de lippen stijf op elkaar. Manna wil nog even een rondje door het dorp met ons gaan doen en jawel er breekt een leuke moessonbui uit, wat een watergeweld zeg, de kippen schuilen zelfs. Toen de busjes in en op naar het volgende dorp, hier liepen ze nog geen 30 jaar geleden naakt door het woud en opium werd/wordt er volop gekweekt. De regering heeft er rijstvelden laten aanleggen, koeien gegeven en een “beter” leven geschonken. Het is hier ookvrouw met kam weer zo’n lekkere modderpoel en we krijgen een goed beeld van zo’n  “vrijhuisje” want er vlucht net een meisje van een jaar  of 14 uit en de jongen komt er ook nog uit, we voelen  ons wel een beetje gênant in deze situatie. Het gebeurt  hier wel uit “vrije” wil van het meisje, terwijl bij de  Akka in de bergen vader wordt betaald met 2 flessen  Làoláo en 2 pakjes sigaretten.  Leuk detail is dat alle  vrouwen in dit dorp een kam dwars door een knot in  het  haar gestoken hebben, prachtige gezichten met  scherpe lijnen, wel heel erg verlegen. Yvonne heeft nog  een tros lekkere banaantjes, voor ons in de bus,  gekocht en we zijn weer op weg in de gammele,  rammelende Chinese bus over de kleiwegen van de  Laotiaanse binnenlanden. We genieten, ondanks de  regen, van het prachtige uitzicht en onderweg zien we  in een dorp een jongen die zijn grote varaan aan een  leiband uitlaat,....... vreemd gezicht.

We zitten nu in Muang Singh in hotel Phou Ui en we hebben weer een kamer in een huisje kijkend op een grote binnentuin, een heerlijke douche en een hard bed. De was is met de wasvrouw mee en we gaan lekker het stadje bekijken, wel erg druk na de stilte van de laatste dagen. Lekker gegeten bij “Vang Vien”, overheerlijke ananasvruchtensap, kipnasi en laosalade en als toetje pannenkoeken met banaan en laokoffie. Ondertussen kwamen er een paar feeëriek geklede dames hun waren aanprijzen, armbandjes, mutsjes en ceintuurs met kralen, pitten en blikken plaatjes; van allemaal wat gekocht. Gelukkig wordt je hier niet belaagd door hordes verkopers.Toen nog lekker gewandeld en de 2 Wats bekeken, Wat Nam Kaew Luang is het mooist, in de voorhal is een soort slaapzaal voor mannen en één voor vrouwen, Laotianen die tijdelijk het klooster intreden. Op de binnenplaats lopen veel jonge monniken rond, onze eerste kennismaking met grote hoeveelheden  oranje, het heeft volledig Veerles interesse. Na het bijwerken van het dagboek uit eten in het Thai Lu restaurant met echt Muang Singh regiovoedsel, La Lo ( kippengehakt met groente) en natuurlijk Làoláo en Laobeer. Ondertussen maar weer inkopen gedaan, 2 dames staan al klaar met prachtig geweven shawls.

                                  vrolijke novices

Tijdens het eten horen we de tempelgong en als we klaar zijn met het eten gaan we meteen kijken bij Wat Nam Kaew Luang en daar kunnen we nog even genieten van de novices die de laatste slagen op hun prachtige instrumenten slaan, de vrolijkheid spat er vanaf. Leuke belevenis en dus voldaan naar bed gegaan.


meer foto's pijl naar links Index pijl