dag 7 Luang Nam Tha

Dag 7, dinsdag 18-07-2006

 monnik op fiets

 Na het douchen met de bus naar de markt, een  echte streekmarkt met overheerlijke lekkere  hapjes en maar meteen een paraplu gekocht, het  regent wel erg veel. Ontbijt bij Vieng Phone,  tomatenomelet, broodjes thee en ananasshakes.  Heerlijk, en het blijkt dat niet iedereen  behoefte heeft aan de moessonwandeling langs  3 dorpen, we spoelen al van het asfalt, laat  staan dat het door die dorpen erg lekker zal  lopen, alleen Jos en Trudi gaan met Manna op  pad. Wij stoppen bij Wat Nam Kaew Luang  en daar zijn ze met allerlei voorbereidingen  bezig voor de mensen die tijdelijk het klooster  in gaan, ze krijgen eten en schalen met kleren  en meditatiekralen, erg indrukwekkend. Daarna  gaan we naar een weversdorp en het regent  lekker gestaag door, dus dat verhoogt wel ons  tempo door het dorp en we hebben een ietwat verminderde aandacht, want die moet je voornamelijk bij je voeten en regenkleding houden. Af en toe kunnen we onder een afdak staan, of een hut in en daar zien we de prachtige geweven doeken waar de vrouwen aan werken. De regen maakt het helaas wel treuriger dan dat het eigenlijk is. In de bus wordt de concentratie kooldioxide erg hoog; door hRegenet raam of door de bodem? Bij een dorp tegen een berghelling gaan  we kijken wat er met ons EU geld zoal gedaan  wordt, een school, brug en waterpomp. De  kinderen zijn helaas niet erg bescheiden hier, of  zijn ze door deze regenachtige dag erg balorig  geworden, één haalt z’n broek naar beneden voor  de film van Henk en bij Rob hangt er een zwerm  rond zijn nek tijdens het uitdelen van ballonnen,  Een jochie heeft een apparaatje van bamboe  waar hij besjes mee knalt….en dan gaan we weer  buswaarts. Na het glibberige pad naar beneden  komt het ventje weer met zijn ploffertje en ik  haal 1000 Kip te voorschijn en bied het voor de  pijp met munitie. Ja hoor….alleen het werkt niet  en hij het nog een paar keer uitleggen en YES …,  ze vinden het geweldig, zij dus ook YES roepen  en een lol dat ze hebben ( waarschijnlijk om de  hoeveelheid geld voor iets dat je zelf ook kunt   maken) In dit dorp noemen ze het een ‘kantop’.

En weer op weg, niet meer gekeken in dorpjes, noch de stuwdam, maar wel lekker genieten van de druilerige regen en de berghellingen met originele vegetatie afgewisseld door enkele hellingen met troosteloos weinig bomen door de rijstvelden. Rond twee uur komen we aan in Luang Nam Tha in het Hong Tha Say Soom Boom hotel met weer een frisse kamer en een “zacht” bed. De was hebben we maar even aan een lijn door de kamer gehangen, hij is nog niet droog en is waarschijnlijk zonder zeep gedaan en boven een houtvuur te drogen gehangen, want onze kamer ruikt binnen 10 minuten naar het huis van de chief in het Akkadorp. Lekker nasi gegeten met een Laobeer en het dagboek bijgewerkt.

’s Avonds lekker met de hele groep uit eten gegaan, heel gezellig en we hebben uren zitten wachten op het overheerlijke eten, aangezien die man het helemaal in zijn eentje runt. Eet trouwens nooit Sweet Basil in Laos, het klinkt erg zoet, maar het schijnt ongelooflijk pikant te zijn als ik zo kijk naar het gezicht van Chantal, die tegenover mij grote hoeveelheden blusbier aan het verwerken is.

                                                          Chantal

                                       


meer foto's pijl naar links Index pijl