dag 11 Palmyra

Dag 11, maandag, 30-07-2007

Om 7.00 uur gaan we naar de opgravingen van Palmyra, het is vanwege de hitte verstandiger zo vroeg te gaan. Het heeft meer voordelen, het is nog super stil en leeg genoeg om mooie foto's te kunnen maken. Af en toe is er een kamelenrijder, of moet je ineens een stel prullariaverkopers van je af slaan en de lichte bewolking zorgt voor enige verkoeling. Als een wolk weg is zie je de prachtige rode gloed over de gebouwen oplichten. Fayez is weer in de "mood" en geeft weer veel informatie, gelukkig is het vroeg en niet heet, zodat we goed kunnen luisteren. De Collonadestraat met zijn Triomfboog, Theater, Belshamintempel, Nebotempel, Thermen, Agora, Senaat, noem maar op, alles sierlijk en overal teksten in Grieks en Aramees. Er moet hier een enorme rijkdom zijn geweest, we hebben genoten van al die mooie zuilen en de gloed met op de achtergrond de Qala'at Ibn Ma'an. Om 9.00 uur zijn we gaan ontbijten, in de broodjes zit nu pistache als variatie, mmmm. Toen de tombes gaan bekijken, eerst de tombe van 3 verdiepingen, en daarna tombes onder de grond. Per toeval zijn ze ontdekt en ze geven een fantastische blik op de mode van 2000 jaar geleden. Sierlijke beelden zitten/liggen/staan gegroepeerd achter in de centrale ruimtes en prachtige koppen sluiten de graven, die in wanden gemetseld zijn, af. De hoeveelheden oorringen, armbanden en kettingen geven wel een verfijnd beeld van de hoogstaande cultuur. De details waarmee de kleren en schoenen versierd zijn verduidelijken nog meer. De stenen deuren moesten we open duwen om er binnen te komen, spectaculair! Na verschillende tombes hebben we de grootste tempel van allemaal, de Beltempel, Bel is vergelijkbaar met Zeus, nog bekeken. Een immens complex en verfijnd versierd. Aan de achterzijde heb je een mooi uitzicht op palmen en woestijn.
Na het eten in een restaurant vlak bij de tombes gaan we 's middags shoppen en genieten van alle "koopjes" die ze ons aanbieden en dan proberen we ook nog op internet te komen, maar dat is in dit gebied echt een probleem, er is gewoon geen verbinding te krijgen. Dus heb ik het museum nog even bezocht, helaas valt net de elektriciteit voor de zoveelste keer uit vandaag en de collectie  is helaas in het duister dus niet echt gedetailleerd te zien. Buitengekomen heb ik het gevoel dat een föhn me zelfs nog enige verkoeling kan geven, het is zo ongelooflijk heet, de bewoners hebben er zelf ook veel last van, normaal is het schijnbaar niet zo extreem.
In het "Pancakehouse" gaan we met bijna de hele groep eten, ze hebben namelijk pannenkoeken, maar ik vind mijn rijst met pistachenoten, amandelen, kikker erwten, kip en yoghurt saus toch wel heel erg lekker.

meer foto's pijl naar links Index pijl